Raha-asiat Thaimaassa _ Thaifakta.com mastercard design

Kannattaako hinnoista aina tinkiä?

Yleensä thaimaan tavarataloissa ja ostoskeskuksissa hinnat ovat kiinteitä, mutta useimmissa muissa paikoissa tinkiminen on jopa odotettua, etenkin toreilla ja markkinoilla. Yleisesti ottaen ensin annetusta hinnasta saattaa saada lopulta alennusta jopa 10-40%, joskus enemmäkin. Hinta riippuu paljolti ostajan tinkimistaidoista ja millä tuulella myyjä sattuu olemaan.

Thaimaalaiset arvostavat hyviä tapoja ja huumorintajua. Kärsivällisyys ja leveä hymy ovat usein salaisuus hinnan tippumiseen tinkimishetkellä. Vitsit usein keventävät tunneltaa, ja hinnanalennus voi hyvin johtua myyjän kanssa “flirttailusta”, vaikka se olisi täysin viatonta. Oikein tehtynä siitä voi jopa tulla nautittava harrastus. Thaimaalaiset nauttivat kaupanteosta miellyttävien ihmisten kanssa.Mastercard design

kuinka suuri on sopiva päiväbudjetti?

Jos olet matkassa pienemmällä budjetilla, 500-1000B (+majoituskulut) per päivä pitäisi olla riittävä summa missä tahansa päin thaimaata, jos syöt thairuokaa ja matkustat paikallisliikenteen kulkuneuvoilla. Mukavuuden haluiset paremmissa hotelleissa asuvat ja hienommin syövät matkailijat yleensä selviävät 1000-2000B päiväbudjetilla. Tosin bangkokissa tämä voi helposti tuplaantua riippuen mitä tekee. Jos raha ei ole esteenä voi antautua bangkokin ylellisyyksille, ja asua thaimaan korkeatasoisimmissa hotelleissa ja nauttia laajasta shoppailuvalikoimasta. Kuinka rahan lähettäminen ulkomailta thaimaaseen onnistuu?

Western union on helpoin tapa vastaanottaa rahaa, mutta palvelukulut ovat todella korkeat. Rahaa voi myös vastaanottaa pankkisiirrolla kaikissa suurten pankkien rahanvaihtokeskuksissa.Mastercard design yleensä tarvitsee esittää vain passi henkilöllisyyden todistamiseksi. Kuinka rahaa voi lähettää thaimaasta?

Rahaa voi lähettää ulos thaimaasta, joko pankkisiirrolla tai käyttämällä western unionia (jotkut pankit kysyvät työlupaa isompia summia lähettäessä). Kannattaako olla käteistä, matkasekkejä vai luottokortti/visa electon?

Thai baht kelpaa käteisenä kaikkialla ja rahanvaihtopisteitä on lukuisat määrät bangkokissa ja joka puolella thaimaata. Matkasekkejä voi lunastaa useimmissa thaimaan pankeissa, joiden konttoreita löytyy lähes kaikkien ostoskeskusten yhteydessä. Tunnetuimmat luottokortit kelpaavat maksuvälineenä useimmissa ostoskeskuksissa, mutta luottokortin käytöstä saatetaan veloittaa. Visa electronilla saa nostettua rahaa kaikkien pankkien automaateista, mutta useimmat perivät 150B lisämaksun suomen pankkien kulujen lisäksi (2,5%).Mastercard design voinko saada tuotteista maksamani arvonlisäverot takaisin?

Thaimaassa turistiviisumilla vierailevat matkailijat ovat oikeutettuja 7% ALV palautuksiin tuotteista jotka on ostettu verorekisteröidystä liikkeistä. Palautusta voi anoa vähintään 5000B arvoisista ostoksista, ja yhdellä kuitilla tulisi olla 2000B arvosta ostoksia. Paperilomake pitäisi olla täytettynä ALV-toimistossa (VAT office) ennen immigrationista läpimenoa. Suvarnabhumin ALV-toimisto sijaitsee lähellä kotimaanlentojen sisäänmenoporttia.

Huom! Kaikista tuotteista ei hyvitetä täyttä 7%. Samoin kannattaa olla tarkkana kun saat rahat takaisin lentokentällä. Palautustiskin työntekijät tekevät pitkää päivää joten virheitä sattuu… mistä saan parhaan vaihtokurssin?

Yleensä pankit ja lailliset rahanvaihtopisteet tarjoavat parhaan vaihtokurssin.Mastercard design raha-automaatit hyväksyvät visa/visa electron –nostoja thai bahteiksi, ja automaatteja on joka puolella thaimaata suuremmissa kaupungeissa. Jotkut rahanvaihtopisteet antavat luottokorteille käteisennakkoa hyvin kurssein, tosin tästä peritään palvelumaksu. Vaihtokurssi on perinteisesti ollut reilusti parempi thaimaan päässä verrattuna suomen rahanvaihtopalveluihin. Esimerkiksi vasu exchange on tarjonnut kilpailukykyisä vaihtokursseja paikanpäällä, ja on yleensä pankkeja edullisempi, joten kannattaa tehdä vertailua jo ennen matkaa ja toki paikanpäällä. Kuinka paljon rahaa voin tuoda mukanani thaimaahan?

Ei ole olemassa rajoitusta kuinka paljon rahaa thaimaahan voi tuoda, mutta lähtiessä mukana ei voi olla yli 50 000 B per henkilö ilman erityislupaa.Mastercard design tämä tuskin monelle on ongelma, ja tarkastukset ovat erittäin harvinaisia, mutta jos olet tilanteessa että joudut viemään yli 50 000 B pois maasta, etkä halua ottaa riskiä lentokentällä kannttaa hoitaa asia western unionin kautta. Pitääkö thaimaassa antaa tippiä? Ja jos, niin kuinka paljon?

Tipin antaminen thaimaassa ei ole perinteiseinen käytäntö, vaikka se onkin yleistynyt viimeaikoina. Useimmat hotellit ja ravintolat ovat alkaneet lisätä 10% palvelumaksun laskuihin, mikä usein mainitaan ruokalistassa. Taksinkuljettajat eivät vaadi tippiä, vaikka 20-50B tippi otetaan lämmöllä vastaan. Taksinkuljettejat usein tosin pyöristävät mittarissa näkyvän summan lähimpää kymmenlukuun, jolloin vaihtorahan antaminen on heille helpompaa. Ravintoiloissa paikalliset usein jättävät kolikot tipiksi, tosin ylimääräinen 20-100B ei ole ennenkuulumatonta hienommissa paikoissa, etenkin jos palvelu on erinomaista.Mastercard design mikä on thaimaan valuutta?

Thaimaan valuutta on nimeltään thai baht (THB tai ฿). Setelirahat

Thai baht setelit ovat 10 (ruskea), 20 (vihreä), 50 (sininen), 100 (punainen), 500 (purppura) ja 1000 (beessi). Kolikkorahat

Yksi baht on sata satangia. Kolikkoja on 25 satangia ja 50 satangia, sekä 1, 2, 5 ja 10 bahtia.

Pankit ja valtuutetut rahanvaihtopisteet ja rahanvaihtopalvelut

Aukioloajat ovat yleensä seuraavat: pankit:

Klo 9.30 – 15.30 (jotkut konttorit ovat klo 17 asti auki)

Kaikkina päivinä paitsi lauantaisin ja sunnuntaisin, jotka ovat pankkipyhiä. Rahanvaihtopalvelut:

Klo 8.30 – 22.00 joka päivä valtuutetut rahanvaihtopisteet (esim. Hotelleissa):

Auki 24 tuntia vuorokaudessa luottokortit ja automaattikortit thaimaassa?

Saattaa olla paras vaihtoehto olla ottamatta paljon käteistä mukaan thaimaahan, tai ainakaan kantaa sitä mukanasi matkan aikana.Mastercard design thai bahteja saa saa helposti automaateista mm. Visa electron kortilla tai muilla luottokorteilla. Raha-automaatteja (ATM) löytyy thaimaasta melkein mistä vain; aina bangkokin ostoskeskuksista pieniin kyliin ja kaupunkeihin.

Vaihtokurssi thaimaassa lasketaan automaattisesti ja on yleensä kilpailukykyinen (usein jopa sama) verraten valuutanvaihtopisteisiin tai pankkien konttoreihin.

Myös valuutanvaihtopisteitä on useasti thaimaan turistialueiden yhteydessä. Nämä ovat erityisen hyödyllisiä, mikäli satut unohtamaan PIN koodisi tai et jostain syystä löydä automaattia jossa korttisi toimii.

Kaikki thaimaan automaatit eivät hyväksy kaikkia kortteja. Monet hyväksyvät visan muttei master cardia, tai joku muu kelpaa, toinen ei. Kannattaa katsoa luottokorttien logot ATM-merkistä.Mastercard design yleensä hieman katselemalla ympärilleen löytää automaatin, josta rahannosto onnistuu.

Automaatit toimivat usealla kielellä, yleensä ainakin englanniksi ja thaiksi.

Thaimaassa on aiemmin on raportoitu automaattipetoksista, joissa digitaalisesti on kopioitu kortin magneettinauhan tiedot, ja piilokamera on nauhoittanut PIN koodin. Mitä julkisemmalla paikalla automaatti on, sen vaikeampi tällaista on tehdä, joten riskiä voi välttää nostamalla rahaa kiireisemmiltä automaateilta. Kannattaa myös peittää näppäimistö toisella kädellä PIN koodia näppäillessä.

MasterCard ja visa ovat yleisimmin thaimaassa hyväksytyt luottokortit, mutta toki muutkin kelpaavat. Joillekin luottokorteille on melko korkeat lisämaksut automaatilta rahaa nostettaessa, joskus jopa useita euroja.Mastercard design kannattaa varmistaa omalta luottokortin tarjoajaltasi ennen matkaa minkälaiset käyttömaksut ovat.

Käteisrahaa kannattaa aina pitää pieni määrä mukana. Syitä tälle on monia, mutta esimerkiksi joskus automaatit lukkiutuvat yöaikaan, eikä nosto ole mahdollista ennen kuin vasta aamulla. Tai jos luottokorttisi katoaa tai varastetaan. Thaimaa on yleisesti ottaen turvallinen maa, mutta varkauksia ja näpistyksiä sattuu kuten missä tahansa maailman kolkassa. Kannattaa siis varautua, kuten missä tahansa muualla matkustaessa.

Usein saattaa olla parempi maksaa thaimaassa käteisellä kuin luottokortilla. Vaikka periaatteessa on lainvastaista maksatuttaa luottokorttifirmojen kulut (yleensä 2,25% – 3,5%) asiakkaalla, on melko yleistä että näin tapahtuu. Tästä ei yleensä edes keskustella: joko maksat kulut tai luottokortti ei kelpaa.Mastercard design joskus kauppiaat jopa vaativat 4% tai 5% lisämaksun luottokortin käytöstä normaalin sijaan.

Kannattaa myös huomioida, että jotkut kauppiaat käyttävät kolmannen osapuolen palveluita luottokorttiveloituksiin, jolloin korttisi tiedot saattavat joutua vääriin käsiin. Joka kerta kun luottokorttinumero kirjoitetaan paperille, saatat altistua huijaukselle.

Jos luottokorttisi katoaa, tai muita ongelmia luottokortin kanssa tulee vastaan, voit olla luottokorttifirmoihin bangkokissa yhteydessä seuraaviin numeroihin:

MasterCard (02) 260-8572

Visa (02) 273-1199 or (02) 273-7449

American express (02) 273-0022 or (02) 273-0044

Diner’s club (02) 238-3660

Lue myös:

• shoppailu

• ostosvinkit

• mitä thaimaasta voi ostaa?

• raha ja luottokortit

• suositut thai-tuotemerkit

mastercard design

• tavaroiden lähettäminen

• thai-suunnittelijoita